Nits de Cinema Oriental 2020

Una edició i un públic a l’altura de les circumstàncies :4.500 persones assisteixen a l'edició més especial del Festival Nits


La 17a edició del Festival Nits de cinema oriental ha presentat un total de 31 films produïts a la Xina, al Japó, Hong Kong, Tailàndia, Corea del Sud, Taiwan i a l’Índia. De les 31 pel·lícules estrenades a les pantalles de Vic, 10 han estat preestrenes internacionals, 4 preestrenes europees i 7 preestrenes espanyoles.
El certamen ha inclòs una pel·lícula retrospectiva en el programa, Enter the Fat Dragon (1978), per tal d’oferir context a la pel·lícula inaugural, Enter the Fat Dragon (2020), protagonitzada per l'estrella Donnie Yen. Yen també va tancar el certamen, amb la projecció de l'esperada Ip man 4: El Final (2020), que la distribuïdora Cinemaran-GarboMedia estrenarà a Movistar + a finals d'agost. El públic del Nits ha pogut gaudir també de 18 activitats paral·leles: concerts, exhibicions d’arts marcials, espectacles de dansa, tallers, exposicions i xerrades, entre el 5 i el 23 de juliol amb el programa Més Nits!, i a partir del dia 23 dins del certamen. Un total de 450 persones van gaudir de les diferents propostes prèvies, 12 de les quals van exhaurir entrades.


El suport del públic al certamen ha estat total. Malgrat haver hagut de reduir l'aforament a un 50% en tots els recintes del Festival Nits, l'assistència a les projeccions del Cinema Vigatà ha augmentat respecte a les anteriors edicions, amb un total de 3.300 espectadors. D'altra banda, les tres Nits a la Bassa han esgotat localitats, amb 400 espectadors cada vespre. El creixement del públic especialitzat i fidel a les Nits també s'ha demostrat amb la compra anticipada de l'abonament Nitòman (que permet assistir a totes les sessions del festival); aquesta 17a edició ha acollit més del doble de Nitòmans que l'edició del 2019.
Així mateix, el Festival segueix sumant complicitats dins el territori (amb més de 30 entitats implicades en la seva organització) i en el sector cinematogràfic del país, a través del suport a joves creadors i altres organitzacions del sector.

 

Sheep without Shepherd (Sam Quah, Xina 2020) ha rebut el Premi del Jurat de la 17a edició del Festival Nits “pel seu atreviment, valentia temàtica i la contundència amb què aposta per la transformació social”. El Jurat, format per Ivet Castelo, Oriol Estrada i Lucía Alemany destaca la “la precisió del seu guió i el ritme de la narrativa que atrapa al llarg de tot el metratge, el carisma dels personatges i la seva excel·lent interpretació”. Han concedit també una Menció Especial al film Friend Zone (Chayanop Boonprokob, Tailàndia 2019), “per la seva frescor i actualitat, l’originalitat de les escenes i la veritat darrere els personatges”.


Tant el Premi de la Crítica com el Premi Gat de la sort, que concedeix el públic mitjançant votacions electròniques, també han estat per a Sheep without Shepherd. Aquest thriller intens i intel·ligent explica la història d’una família xinesa resident a Tailàndia, que duu una vida senzilla però feliç quan la filla gran és víctima d’una agressió en un campament d’estudiants. A partir d’aquí comença una espiral d’accidents, mentides i sospites, acompanyada d’una investigació policial.

Per ordre de votacions del públic, el segon lloc ha estat per a Because of you (Zeng Zhen, Taiwan 2019), una atípica història d’amor entre una mare i una filla, i el tercer per a Sonchiriya (Abhishek Chaubey, Índia 2019), un western sec, imprevisible i molt intens.


Gràcies per haver-nos acompanyat i haver-vos fet ressò del Festival Nits 2020.

Dv, 31 juliol 2020 In Notícies Tags