Presentació a Vic del llibre Xina Fast Forward

El passat dissabte, 16 de juny, la Llibreria Muntanya de Llibres de Vic va acollir la presentació del llibre Xina Fast Forward,  del periodista Sergi Vicente, un acte organitzat per Horitzó Àsia.

Xina Fast Forward recull les experiències de Vicente durant els 12 anys que va viure a la Xina, treballant com a corresponsal per a TV3. L'autor va explicar que el llibre neix de la seva voluntat de posar en ordre tot allò que en aquest temps ha viscut a càmera ràpida, en Fast Forward.  Seguint amb el símil del format de vídeo, i relacionant-ho amb la seva tasca de periodista, Vicente va explicar que tot i viure durant 12 anys en aquell país, no era capaç d'explicar què o com era la Xina. I que no ha estat fins que ho ha repassat, editat, ordenat i posat per escrit, quan realment ha entès quina ha estat la seva autèntica vivència.

Per Vicente, la Xina no és un país, que es pugui acotar i classificar, és un continent amb múltiples cultures, realitats i formes de viure. Amb situacions contradictòries i on la política governamental marca fortament el dia a dia de la societat. Per això, el seu llibre s'articula en diversos capítols que tracten temes independents. Evidentment existeix un nexe entre ells, vinculat principalment al seu relat personal d'aquesta etapa, però cada capítol destapa o mostra una realitat concreta. Segons ell, ha descobert que en ocasions aquesta realitat no era només desconeguda per a ell, que era estranger, sinó també per la població xinesa. Alguns capítols resulten esfereïdors i tenen una voluntat clara de denunciar coses que, abans, com a periodista, no estava autoritzat a explicar.  Però segons ell, el llibre no pretén ser una crítica a tot un país sinó a algunes situacions que ha conegut.  Davant les preguntes del públic assistent, Vicente va destacar que aquesta obra no és una realitat absoluta, un retrat exacte de la Xina actual, sinó que sempre ha estat i serà la seva percepció d'aquesta realitat.

La presentació del llibre va comptar amb una introducció de Mercè Puntí, llicenciada en geografia i història, qui va fer un repàs als diferents capítols i als temes que tracta el llibre, posant èmfasi en aquells que li van semblar més interessants i impactants.

Dj, 21 juny 2018 In Notícies