Diàlegs Horitzó Àsia

El cicle “Diàlegs Horitzó Àsia” té per objectiu acostar la realitat catalana i la de diferents països asiàtics des de diverses temàtiques centrades en els camps de la cultura, l’educació i l’empresa.

El primer d’aquests diàlegs es va realitzar el passat 11 de novembre al Casino de Vic sota el títol “Japó i Catalunya: visions culturals encreuades” i va ser presentat i conduït pel regidor de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Joan López Carol. Tenia objectiu acostar i encreuar les realitats culturals japonesa i catalana des de la perspectiva personal de dues persones vinculades estretament amb aquests dos països.

D’una banda, hi va intervenir Àngel Ferrer i Casals, filòsof i periodista vigatà que ha estat professor de la Universitat d’Estudis Estrangers de Kyoto durant 30 anys i lector en diverses universitats japoneses. Va arribar al Japó a la dècada dels seixanta, després d’estudiar orientalisme a Roma on, a més de professor, hi va fer de traductor, intèrpret i relacions públiques. Ha estat i és membre de diverses entitats d’arrel oriental i col·laborador de diverses publicacions. L’Emperador del Japó va atorgar-li, l’any 2003, el guardó “Kyokujitsusho” de l’Ordre del Sol Ixent, Raig Daurats i Rossetta.

D’altra banda, va participar, també, Yukiko Murata, nascuda al Japó i resident a Barcelona des de fa més d’un quart de segle. Ceramista, vidriera, dissenyadora polifacètica i mestra de disseny i oficis en diverses escoles catalanes. Ha estat col·laboradora de diverses iniciatives a la ciutat de Vic, dels que en destaca els cursos orientals que ha realitzat als Centres Cívics i la seva col·laboració amb el Festival Nits de Cinema Oriental i Japanzone.cat en projectes de sensibilització sobre el tsunami i posterior desastre a la central nuclear de Fukushima.